Informatie over rauwe cacao

In rauwe cacao zijn de werkzame stoffen (die anders in grote hoeveelheden verloren zouden gaan door verhitting) nog intens aanwezig. In cacao zitten MAO-remmers. Hierdoor komt meer serotonine vrij, een heel fijn geluksstofje die een heel belangrijke rol speelt als neurotransmitter, oa tegen stress. Cacao bevat tryptofaan waarmee je lichaam ook meer serotonine aanmaakt. Op eenzelfde manier worden dopamine (plezier en motivatie) en noradrenaline (geluk en antidepressiva) gestimuleerd.
Een ander interessant stofje is anandamide, ook wel het ‘bliss-molecule’ genoemd (Ananda = ‘bliss’ in het Sanskriet). Dit is een neurotransmitter die extra vrij komt. Anandamide staat bekend om het ‘natural high’ effect, omdat het pijn verzacht en een ontspannen en gelukzalig gevoel geeft.
Fenylethylamine (PEA) is een lichaamseigen stof en natuurlijke antidepressiva. Het stimuleert focus, energie en verschillende geluksstofjes, vergelijkbaar met als we verliefd worden of sex hebben. PEA brengt ons in een gefocuste flow waardoor tijdsbesef anders wordt en een fijne ondersteuning is voor meditatie en creativiteit.
Ook zitten er veel gezonde voedingstoffen in rauwe cacao zoals antioxidanten, diverse mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en chroom maar ook aan omega 6-vetzuren en diverse vitamines. Deze voedingsstoffen zouden niet alleen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk en osteoporose, maar ook stress verminderen, de spieren ontspannen en de geest helder maken.

De gezonde voordelen van rauwe cacao • Gezond Afvallen


Nieuwsbrief