Wat doet de dansende vlinder?

Dans

De Dansende Vlinder nodigt je uit om vanuit je eigen creativiteit en expressie tot beweging te komen binnen een thema. Zo kunnen we voorbij de woorden, uiten wat er vanbinnen leeft en verinnerlijken wat er van buiten leeft! We gaan op ontdekkingsreis waarin we de mogelijkheden binnen het thema en ons lichaam onderzoeken. Deze dansreis gaan we samen met onszelf en onderweg is er ruimte voor een openhartige ontmoeting met anderen reizigers! De muziek, de omgeving en de ander, is onze inspiratiebron tijdens deze reis! Verbinding, Vrijheid, Speelsheid en Verwondering, staat altijd centraal bij de Dansende Vlinder! Wat je achtergrond ook is… iedereen is welkom om grenzeloos te komen dansen en van iedere beperking een mogelijkheid te maken!

 

Tekening

Regelmatig maak ik een tekening passend bij het thema, om de dansers beter tot de verbeelding te kunnen laten komen. Zie onderstaande tekening als voorbeeld… danstekening

 

Thema’s

Natuur: De expressieve en creatieve Natuur kan zeer heilzaam en inspirerend op ons inwerken. We mogen ons oneindig verwonderen over de diversiteit aan vormen, geuren, bewegingen, geluiden en kleuren! Tijdens onze bewegingsexpressie kunnen we een verbinding maken met de natuur die in ons en om ons heen leeft! Samen mogen we het boek der Natuur leren lezen en al haar wijsheid en symboliek tot ons nemen in onze dans! Regelmatig kruipen we in de huid van een dier en bootsen we de karakteristieke eigenschappen en gedragingen na. Vooral met 3 jarige peuters wordt veel dierenplezier gemaakt! Sprookjes: De magische verbeelding van de sprookjeswereld met haar symboliek, glitter en glans, laat onze fantasie stromen! Het brengt ons naar ons gevoel en onze diepe herinneringen. De magie van de sprookjeswereld maakt een verbinding met de natuur, de elementen en krachten in onszelf. Vooral kleuters neem ik mee op sprookjesreis. Kleuren: Elke kleur straalt zijn eigen sfeer uit en roept bepaalde emoties en gevoelens bij ons op… Zo kunnen we kleur geven aan onze dans!

 

Live muziek

Met heel veel passie voor muziek en een uitgebreide muziekinstrumenten- verzameling, maak ik muziek passend bij het thema. Bij live muziek, levende muziek, wordt er een intentie overgebracht, echt en puur vanuit het hart. Zo ontstaat er een bijzondere wisselwerking tussen de muzikant en de dansers! Ik speel harp, gitaar, percussie instrumenten en maak gebruik van diverse rustgevende instrumenten zoals klankschalen. Als afsluiting geef ik een klankbad, vaak in combinatie met visualisatie meditatie. Zo kunnen we uitrusten en zowel lichamelijk als emotioneel voelen wat er is gebeurd na het dansen. Zo ervaren we activiteit en rust als een natuurlijk proces. Regelmatig laat ik de kinderen en volwassenen, om de beurt een instrument bespelen. Dit is een magisch en meditatief moment. Ook maak ik zo nu en dan gebruik van muziek apparatuur, er bestaat immers veel mooie muziek! 940-705-1

 

Zang

Voor inspiratie en een rijke beleving, maak ik liedjes bij het thema die ik muzikaal begeleid. Ook worden er diverse onderdelen en oefeningen gecombineerd met zang. De deelnemers zijn vrij om mee te zingen. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ouder en kind

In verschillende danscursussen voor kinderen, worden in het laatste kwartier de ouders uitgenodigd om de dans te bewonderen van hun kind, zodat het kind kan stralen! Daarna is het een groot feest waarin ouder en kind samen mogen dansen en tot slot samen een klankbad te ervaren. Samen spelen, plezier maken en elkaar zien in zijn/ haar kracht, is heel waardevol voor de liefdesband.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Thema’s zintuiglijk ervaren

Ik laat de groep het onderwerp zintuiglijk ervaren zodat we ons ermee kunnen verbinden en ons kunnen laten raken. We ruiken, voelen en bekijken het materiaal, waardoor de dansbeleving veel intenser wordt. Kinderen kunnen de wereld leren kennen en ontdekkingen een kostbaar plekje geven, wanneer zij niet alleen met hun hoofd, maar met heel hun wezen het thema tot zich te nemen. Ook werk ik met materiaal zoals bijvoorbeeld verkleedkleren, gekleurde doeken, bellen, lichtjes, linten en veren. Het gebruik van materiaal geeft een magisch beeld, bovendien werkt het erg inspirerend en maakt de beleving rijker!

 

Verhalend

Met jonge kinderen dansen we een heel avonturen verhaal… wat maken we mee? wat komen we tegen? wie ontmoeten we? Regelmatig breng ik het verhaal in dichtvorm of zingend, zodat het in een magische en inspirerende sfeer blijft.

 

Ontspanning 

Even uitrusten van de drukte van alledag of van de energieke dans. Geen verwachtingen en verplichtingen, alleen maar ontspannen in het hier en nu! Door stil te staan, kunnen wij tot onszelf komen en kan er weer nieuwe energie binnenstromen. Op een speelse en fantasierijke manier geef ik ontspannings- en ademhalingsoefeningen, klankhealing- concerten en visualisatie meditatie.

 

Aarding en bewustwording van het lichaam

Door te veel in je hoofd te zitten, onzekerheid, stress en angst, verlies je het contact met de grond en je lichaam. Het is juist erg belangrijk om stevig geaard in je lichaam te zijn omdat het je weerbaar maakt, rustig, sterk en op een prettige manier alert. Het zorgt er voor dat je lekkerder in je vel komt te zitten en minder snel uitgeput raakt. Daarom geef ik tijdens mijn lessen spelenderwijs en met fantasierijke beelden, aardings- oefeningen, door het innemen van ruimte, stevige bewegingen, contact met de grond maken, afzetten, evenwichtsoefeningen, massage en visualisatie meditatie.


Laat een reactie achter