Werkwijze

Dans

De Dansende Vlinder nodigt je uit om vanuit je eigen creativiteit en expressie tot beweging te komen binnen een thema. Zo kunnen we voorbij de woorden, uiten wat er vanbinnen leeft en verinnerlijken wat er van buiten leeft! We gaan op ontdekkingsreis waarin we de mogelijkheden binnen het thema en ons lichaam onderzoeken. Deze dansreis gaan we samen met onszelf en onderweg is er ruimte voor een openhartige ontmoeting met anderen reizigers! De muziek, de omgeving en de ander, is onze inspiratiebron tijdens deze reis! Verbinding, Vrijheid, Speelsheid en Verwondering, staat altijd centraal bij de Dansende Vlinder! Wat je achtergrond ook is… iedereen is welkom om grenzeloos te komen dansen en van iedere beperking een mogelijkheid te maken!

 

Tekening

Regelmatig maak ik een tekening passend bij het thema, om de dansers beter tot de verbeelding te kunnen laten komen. Zie onderstaande tekening als voorbeeld…

 

Thema’s

Natuur:
De expressieve en creatieve Natuur kan zeer heilzaam en inspirerend op ons inwerken. We mogen ons oneindig verwonderen over de diversiteit aan vormen, geuren, bewegingen, geluiden en kleuren! Tijdens onze bewegingsexpressie kunnen we een verbinding maken met de natuur die in ons en om ons heen leeft! Samen mogen we het boek der Natuur leren lezen en al haar wijsheid en symboliek tot ons nemen in onze dans! Regelmatig kruipen we in de huid van een dier en bootsen we de karakteristieke eigenschappen en gedragingen na. Vooral met 3 jarige peuters wordt veel dierenplezier gemaakt!

Sprookjes:
De magische verbeelding van de sprookjeswereld met haar symboliek, glitter en glans, laat onze fantasie stromen! Het brengt ons naar ons gevoel en onze diepe herinneringen. De magie van de sprookjeswereld maakt een verbinding met de natuur, de elementen en krachten in onszelf. Vooral kleuters neem ik mee op sprookjesreis.

Kleuren:
Elke kleur straalt zijn eigen sfeer uit en roept bepaalde emoties en gevoelens bij ons op… Zo kunnen we kleur geven aan onze dans!


Live muziek

Naast passende muziek uit apperatuur, speel ik ook live met heel veel passie voor muziek en een uitgebreide muziekinstrumenten- verzameling. Bij live muziek, of beter gezegd ‘levende muziek’, wordt er een intentie overgebracht, echt en puur vanuit het hart. Zo ontstaat er een bijzondere wisselwerking tussen de muzikant en de dansers! Ik speel harp, gitaar, ukelele, percussie instrumenten en maak gebruik van diverse rustgevende instrumenten zoals klankschalen. Als afsluiting geef ik een klankbad. Zo kunnen we uitrusten en navoelen wat de dans met ons heeft gedaan op fysiek en emotioneel vlak. 

Zang:
Voor inspiratie en een rijke beleving, maak ik liedjes bij het thema die ik muzikaal begeleid. Ook worden er diverse onderdelen en oefeningen gecombineerd met zang. De deelnemers zijn vrij om mee te zingen.
(Wil je meer weten over de muziekactiviteiten van de Linda?
Zie ‘The Sound Of Love’ in de menubalk!)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ouder en kind

Vaak worden in het laatste kwartier de ouders uitgenodigd om de dans te bewonderen van hun kind, zodat het kind kan stralen! Daarna is het een groot feest waarin ouder en kind samen mogen dansen en tot slot samen een klankbad te ervaren. Samen spelen, plezier maken en elkaar zien in zijn/ haar kracht, is heel waardevol voor de liefdesband.

 

Thema’s zintuiglijk ervaren

Ik laat de groep het onderwerp zintuiglijk ervaren zodat we ons ermee kunnen verbinden en ons kunnen laten raken. We ruiken, voelen en bekijken een bepaald voorwerp of materiaal, waardoor de dansbeleving veel intenser wordt. Kinderen kunnen de wereld leren kennen en ontdekkingen een kostbaar plekje geven, wanneer zij niet alleen met hun hoofd, maar met heel hun wezen het thema tot zich te nemen. Ook werk ik met materiaal zoals bijvoorbeeld verkleedkleren, gekleurde doeken, bellen, lichtjes, linten en veren. Het gebruik van materiaal geeft een magisch beeld, bovendien werkt het erg inspirerend en maakt de beleving rijker!

 

Verhalend

We kruipen in de huid van een magisch wezen, een dier of iets uit de natuur en maken in verbinding met elkaar, onvergetelijke avonturen mee! We creëren een magische sfeer met onze fantasie en betoverende attributen! 

 

Ontspanning 

Even uitrusten van de drukte van alledag of van de energieke dans. Geen verwachtingen en verplichtingen, alleen maar ontspannen in het hier en nu! Door stil te staan, kunnen wij tot onszelf komen en kan er weer nieuwe energie binnenstromen. Op een speelse en fantasierijke manier geef ik ontspannings- en ademhalingsoefeningen, klankbaden en visualisatie meditatie.

 

Aarding en bewustwording van het lichaam

Door te veel in je hoofd te zitten, onzekerheid, stress en angst, verlies je het contact met de grond en je lichaam. Het is juist erg belangrijk om stevig geaard in je lichaam te zijn omdat het je weerbaar maakt, rustig en meer aanwezig in het hier en nu. Het zorgt er voor dat je lekkerder in je vel komt te zitten en makkelijker bij je eigen energie kunt blijven. Daarom geef ik tijdens mijn lessen spelenderwijs en met fantasierijke beelden, aardings- oefeningen door het innemen van ruimte, stevige bewegingen, contact met de grond maken, afzetten, evenwichtsoefeningen, fysiek contact en visualisatie meditatie.


Laat een reactie achter